
At engagere sig i faglige, sociale og tværgående fællesskaber er en vigtig del af dit studieliv. Derfor vil vi gøre det endnu nemmere for dig at finde ud af hvilke fællesskaber, der findes på Københavns Universitet, og hvordan du bliver en del af dem
Det er også gennem fællesskaber, at du kan gøre en forskel for dit studie. Her på siden kan du læse mere om, hvordan studenterdemokratiet virker og hvordan du kan få mere indflydelse på dit eget studieliv.
Hvordan bliver du en del af fællesskabet Københavns Universitet?
Der er mange måder at blive en del af fællesskabet på. Det kan være som en del af studenterdemokratiet, men det kan også være, at der er en specifik studenterforening, som kunne være noget for dig?

“Det at være del af en Studenterforeningen tilføjer en unik værdi til studielivet og hverdagen, samt det at være studerende kan være mere end bare bøger og lektier”
Lukas
Medlem af Veganske Studerende og Green Student Society

“Man er sammen om at skabe et bedre studieliv/miljø. Det kan være ved at lave den fede fredagsbar på Roland, den hyggelige film aften med FLIKK eller sørge for at studieordningen er overholdt med Fagrådet, og så er det det med at man gør det sammen der er det fedeste”
Ingvi
Frivillig i Roland Bar og Studenterhuset

“My time as a volunteer has helped me gain skills and friends. As a volunteer activities coordinator, I learnt how to organize events for large number of people, and how to schedule meetings among the activity crew members. My participation helped boost my creativity while also learning how to manage time and resources”
Gift
Frivillig i Studenterhuset

“Man er sammen med en masse andre engagerede studerende, undervisere og andre ansatte, der alle sammen bare gerne vil gøre KU til det bedste sted at være. Følelsen af at kunne ændre tingene og på studiet til det bedre og kunne mærke andres engagement er magisk”
Anne Sofie
Bestyrelsesmedlem i KUs bestyrelse
Studenterdemokratiet
på Københavns Universitet
Få indflydelse på rammerne for din uddannelse, studiemiljøet, udvikling af universitetet og meget mere. De 3 demokratiske organer er de forskellige studienævn på uddannelserne, de akademiske råd på hvert fakultet samt KU’s bestyrelse. Som studerende kan du deltage i alle tre organer.

Akademiske Råd
Der er et akademisk råd på hvert fakultet. Rådene består af repræsentanter for det videnskabelige personale og de studerende. De akademiske råd arbejder bl.a. med:
- Strategier for forskning, uddannelse og videnudveksling
- Fastsættelse af de faglige udvalgs, der bedømmer ansøgere til videnskabelige stillinger, tildeler ph.d.- og doktorgrader
- Udtalelser om akademiske forhold af betydning for fakultetets
Akademisk Råd består af dekanen, repræsentanter valgt af det videnskabelige personale, herunder ansatte ph.d.-studerende og repræsentanter for de studerende.
Læs mere HER

Dit studienævn
Studienævnet fastlægger reglerne for uddannelserne og sætter rammerne for undervisningen. Det er deres opgave at sikre de studerende og videnskabelige medarbejderes medbestemmelse på uddannelserne. Eksempler på studienævnets ansvarsområder er:
- Ansøgninger om dispensationer og merit
- Forslag og ændringer til studieordninger
- Opfølgning på uddannelses- og undervisningsevalueringer
- Udtalelser om andre sager af betydning for uddannelse og undervisning
Studienævnet er et demokratisk organ, som du trygt kan henvende dig med sager om alt fra eget studieforløb til forslag om forbedringer af studiemiljøet eller rammerne på din uddannelse.
Læs mere HER

Universitets-bestyrelsen
Universitetsbestyrelsen er universitets øverste myndighed. Ud af de 11 medlemmer af bestyrelsen er to af dem studerende. Hvert år vælges en studerende, der sidder i bestyrelsen i to år. Bestyrelsen skal bl.a.:
- Varetage universitetets interesser som uddannelses- og forskningsinstitution
- Fastlægge retningslinjerne for universitetets organisation, langsigtede virksomhed og udvikling
- Forvalte universitetets midler effektivt og til størst mulig gavn for samfundet
- Ansætte og afskedige rektor og ansætte og afskedige universitetets øvrige øverste ledelse efter indstilling fra rektor
Der afholdes bestyrelsesmøder cirka seks gange årligt, hvor også universitetets øverste ledelse deltager.
Læs mere HER
Hvordan deltager jeg?
- Du kan melde dig ind i dit fagråd på dit studie.
Find information om dit fagråd på din studieinformationsside på KUnet, spørg en medstuderende på en tidligere årgang eller henvend dig hos din studievejleder
- Stil op til studienævnet til univalget i november
- Hvis du er interesseret, kan du også stille op til akademisk råd på dit fakultet
- Du kan også stille op til KU’s bestyrelse til univalget
Selv hvis du ikke stiller op, så kan du stadig have indflydelse på dit studie ved at stemme til univalget. Du får besked på din KUmail
Hvordan stemmer jeg?
Hvert efterår i den sidste uge af november er der univalg. Her bliver studerende valgt ind i de forskellige demokratiske organer på Københavns Universitet for at styrke de studerendes indflydelse på vores uddannelser. Der vælges studerende til studienævn på fag- og institutniveau, til akademisk råd på fakultetsniveau og to studerende til universitetsbestyrelsen, som er den øverste ledelse på universitetet.
Alle studerende kan stemme.
- Du skal stemme til univalg i slutningen af november
- Du får besked på KUmail og på KUnet
- Du stemmer ved at markere “Jeg stemmer på listen” eller den kandidat, du foretrækker.
- Når du har valgt, klikker du på “Stem på den angivne liste/kandidat” til højre for
kandidatlisterne.
- Hvis du stemmer på en liste, betyder det, at du afgiver en listestemme.
- Hvis du stemmer på en kandidat, betyder det, at du afgiver en personlig stemme. Om du
vælger at stemme på en liste eller afgive en personlig stemme har forskellig betydning alt
efter om listen er sideordnet eller rangordnet.
- Vil du stemme blankt, skal du klikke på “Stem blankt” til højre for kandidatlisterne.
Læs meget mere om det på www.kunet.dk under ”KU-valg”.
Foreninger på
Københavns Universitet
Hvilket fællesskab skal du vælge?
Der er mere end 350 foreninger på Københavns Universitet. Find alt fra debatmagasiner, sportsklubber eller grønne studenterforeninger. Om du mest har lyst til at hænge ud og møde dine medstuderende eller om du drømmer om at møde andre studerende med præcis din interesse, så er der noget for dig her. På foreningsoversigten har vi samlet alle foreninger under Københavns Universitet. Her er nogle eksempler:

Studenterforeningen
Studenterforeningen er en apolitisk forening med tilbagevendende studentersociale arrangementer, der hædrer …

KU Studenteridræt
KU Studenteridræt er en idrætsforening der tilbyder alt fra håndbold til kajakpolo, fra springgymnastik til mountainbike …

Uniradioen
Uniradioen er en radiofonisk legeplads – et friskt pust til dine øregange. Radioen er drevet af studerende, både på KU og andre universiteter.

Tværfaglig Strikkeklub
En tværfaglig strikkeklub for alle studerende på KU, der gerne vil mødes på tværs af fag og institut og med en fælles kærlighed for at strikke.

SymfUni
Orkester tilknyttet Københavns Universitet. SymfUni er et orkester i København, hvor vi mødes omkring vores glæde for at spille klassisk musik.

Ordet
Københavns Universitets ypperligste tidsskrift for film og medier! Vi vil overraske, undersøge, anmelde, kritisere, debattere – og underholde!
Start din egen studenterforening
Vil du gerne høre, hvordan andre foreninger er kommet i gang?
Hvordan fungerer alt det praktiske?
Fidushåndbogen giver dig de bedste tips, tricks og erfaringer fra andre studenterforeninger og fagråd på hele universitetet, så du trygt kan komme i gang med at oprette eller udvikle på din forening.
Er du klar til at oprette din egen forening? Så registrer den her og kom hurtigt i gang!